Вучич към Русия: Благодаря за Косово, но Крим и Донбас са украински

"ЕС е нашият път", категоричен е сръбският президент

19.01.2023 | 08:59 Редактор: Петя Кръстева
Вучич към Русия: Благодаря за Косово, но Крим и Донбас са украински

Сръбският президент Александър Вучич заяви пред Bloomberg, че е благодарен на Москва за подкрепата ѝ по отношение на Косово, но не подкрепя инвазията на Русия в Украйна.

Вучич, който е имал десетки срещи с руския президент Владимир Путин и е взимал уроци по руски, за да може да говори с него на руски, потвърди, че не е разговарял с руския лидер от "много месеци".

"В самото начало казахме, че не сме в състояние и че не можем да подкрепим нахлуването на Русия в Украйна. За нас Крим е Украйна, Донбас също е Украйна, така и ще остане“, каза Вучич.

Сърбия все още се откроява в Европа с отношението си към Русия. Компанията Air Serbia например не е отменила директните полети до Русия и много руснаци са дошли в Белград от началото на инвазията. Вучич подчерта, че е благодарен на Русия за подкрепата ѝ по отношение на Косово и затова Сърбия не може да подкрепи икономически санкции срещу Москва.

"Ние сме под санкции почти десет години, не вярваме, че това е решението", отбеляза Вучич.

По отношение на решаването на проблема с Косово, Вучич каза, че е много по-реалистично да се върви напред с малки стъпки, отколкото да се очаква някакво голямо и бързо споразумение, което да включва признаването на Косово от Сърбия, пише БГНЕС. По отношение на влизането на Сърбия в ЕС, Вучич изрази убеждението си, че гражданите на страната, когато и ако този избор бъде поставен пред тях на референдум, ще гласуват за присъединяване към Съюза.

Той добави, че за да се случи това, ще са необходими уверения, че членството в ЕС е реалистично. "ЕС е нашият път. Няма други пътища", обобщи президентът на Сърбия.

Снимка: БГНЕС